“Verkrijgbaar bij Kruidvat, Holland&Barrett en DA”

Bloedarmoede en ijzertekort

Voel je je vaak moe, zwak of futloos? Bloedarmoede door ijzertekort is een veelvoorkomende aandoening die dit soort klachten met zich mee kan brengen. Het is belangrijk om de symptomen tijdig te herkennen en de juiste maatregelen te nemen om je gezondheid te verbeteren. Met de hulp van BlueIron kun je je ijzerniveaus op peil houden en elke dag vol frisse energie tegemoet gaan. Lees alles over bloedarmoede en ijzertekort: van de oorzaken en symptomen tot de beste behandeling en tips.

 • VEILIG EN MAKKELIJK OPNEEMBAAR – ZACHT VOOR JE MAAG
 • DOELTREFFENDE FORMULE – GEMAKKELIJK IN GEBRUIK
 • STERK TEGEN VERMOEIDHEID – MEER ENERGIE
 • 100% PLANTAARDIG – OOK VOOR VEGETARIËRS EN VEGANS


Gratis levering bij aankoop van 2 producten

Wat is bloedarmoede?

Bloedarmoede, ook wel anemie genoemd, is een aandoening waarbij het aantal rode bloedcellen of de hoeveelheid hemoglobine in je bloed lager is dan normaal. Hemoglobine is een eiwit in rode bloedcellen dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof door je lichaam. Wanneer je lichaam niet genoeg hemoglobine heeft, krijgen je organen en weefsels niet voldoende zuurstof, wat kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, zwakte en kortademigheid.

Oorzaken van bloedarmoede

Bloedarmoede kan verschillende oorzaken hebben, maar een van de meest voorkomende is een ijzertekort. Dat komt omdat ijzer een cruciale bouwsteen is voor de productie van hemoglobine. Andere oorzaken van bloedarmoede kunnen zijn:

 • Vitaminegebrek: gebrek aan vitamine B12 of foliumzuur kan de productie van rode bloedcellen belemmeren.
 • Chronische ziekten: aandoeningen zoals nierziekten, kanker of auto-immuunziekten kunnen de aanmaak van rode bloedcellen verminderen.
 • Genetische aandoeningen: sikkelcelziekte en thalassemie zijn erfelijke aandoeningen die de vorm en functie van rode bloedcellen beïnvloeden.
 • Aandoeningen die de opname van ijzer in de darmen verstoren: denk bijvoorbeeld aan coeliakie of inflammatoire darmziekten.
 • Bloedverlies: acute of chronische bloedingen, zoals zware menstruatie of interne bloedingen door maagzweren, kunnen leiden tot bloedarmoede.
Dokter die met een pen bepaalde waarden op een formulier aanwijst

Bloedarmoede symptomen

Het is belangrijk om de symptomen van bloedarmoede tijdig te herkennen en een diagnose te laten stellen door een arts. Zo voorkom je ernstige gezondheidsproblemen en kun je je algehele welzijn verbeteren. Veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Vermoeidheid en zwakte: een constant gevoel van uitputting, zelfs na voldoende slaap.
 • Bleke huid: een bleke of gelige huid en bleke slijmvliezen.
 • Kortademigheid: moeite met ademhalen, vooral bij inspanning.
 • Duizeligheid of licht in het hoofd: vaak duizelig of een gevoel van flauwvallen.
 • Snelle of onregelmatige hartslag: het hart moet harder werken om zuurstof door het lichaam te pompen.

Bloedarmoede door ijzertekort

In veel gevallen ontstaat bloedarmoede door een ijzertekort. IJzer is een essentieel mineraal dat je lichaam nodig heeft om hemoglobine te produceren, het eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof van de longen naar de rest van je lichaam transporteert. Wanneer je lichaam niet genoeg ijzer heeft, kan het niet genoeg hemoglobine produceren, wat leidt tot een verminderde zuurstofvoorziening in je weefsels en organen.

Diagnose en behandeling

De diagnose van bloedarmoede en ijzertekort wordt vaak gesteld door bloedonderzoeken zoals een volledig bloedbeeld, waarbij het aantal rode bloedcellen en het hemoglobinegehalte worden gemeten. Daarnaast wordt het ferritineniveau gemeten om de ijzervoorraad in je lichaam te beoordelen en serumijzer om het ijzergehalte in je bloed te bepalen. Deze tests helpen bij het identificeren van de oorzaak van je klachten.

Als je tekenen van bloedarmoede ervaart, is het essentieel om medische hulp te zoeken voor een juiste diagnose en behandeling. Behandeling kan bestaan uit dieetveranderingen, het nemen van ijzersupplementen zoals BlueIron en – indien mogelijk – het aanpakken van de onderliggende oorzaken.

Bloedarmoede en ijzertekort voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, en dat geldt zeker voor bloedarmoede en ijzertekort. Om een goede gezondheid en een normaal energieniveau te behouden, gelden de volgende adviezen:

 • Een uitgebalanceerd dieet met voldoende ijzer: zorg ervoor dat je dieet rijk is aan ijzerrijke voedingsmiddelen zoals donkergroene bladgroenten, noten, peulvruchten, vlees, gevogelte en vis. Voor een betere ijzeropname kan vitamine C helpen.
 • Vermijden van voedingsmiddelen en dranken die de ijzeropname belemmeren: beperk de consumptie van koffie en thee tijdens maaltijden, omdat deze dranken stoffen bevatten die de opname van ijzer kunnen verminderen.
 • Regelmatige controles voor risicogroepen: mensen die een verhoogd risico lopen op ijzertekort, zoals zwangere vrouwen, ouderen, vegetariërs en veganisten, worden aangeraden om regelmatig hun ijzerwaarden laten controleren om problemen tijdig te detecteren en aan te pakken.


“Snelst groeiende ijzer supplement in Europa”

BLUEIRON HELPT BIJ IJZERTEKORT

BlueIron biedt een effectieve oplossing voor het aanpakken van bloedarmoede door ijzertekort. Ons unieke ijzer elixer is speciaal ontworpen om de ijzeropname te optimaliseren zonder de maag te belasten, wat vaak een probleem is bij traditionele ijzersupplementen. BlueIron helpt bij het verhogen van je ijzerniveaus en het verbeteren van je algehele energie en vitaliteit. Zo kun je symptomen als vermoeidheid, zwakte en kortademigheid verminderen en je gezondheid op lange termijn verbeteren.

Vertrouw op BlueIron om je te ondersteunen in je strijd tegen ijzertekort en weer te genieten van een fit en energiek leven!