“Verkrijgbaar bij Etos en Holland&Barrett”

WAT IS IJZER? WANNEER HEB JE IJZER TEKORT? WAT ZIJN DE SYMPTOMEN?

IJzer is een mineraal. Het komt voor in voeding in twee varianten: heemijzer en non-heemijzer. Non-heemijzer komt voor in zowel dierlijk, als plantaardig voedsel. Heemijzer krijg je alleen binnen via dierlijk voedsel. We krijgen gemiddeld meer non-heemijzer dan heemijzer binnen. Maar het lichaam neemt een groter deel heemijzer op uit voeding dan non-heemijzer. Het mooie aan het mineraal ijzer is dat je lichaam automatisch meer opneemt als de voorraad in je lichaam afneemt. De standaard voorraad ijzer in je lichaam is 3 tot 4 gram.

Wat doet ijzer?

IJzer helpt bij de aanmaak van hemoglobine. Hemoglobine is een onderdeel van rode bloedcellen, die zuurstof door het lichaam vervoeren. Daarnaast draagt het bij aan de productie van energie in onze cellen. Als je lichaam de juiste voorraad ijzer heeft dan heb je meer energie, concentratie, weerstand en uithoudingsvermogen. Bij kinderen draagt ijzer bij aan de ontwikkeling van de cognitieve functies.

Hoeveel ijzer heb je per dag nodig?

Bij het vaststellen van de ijzerbehoefte per dag spelen verschillende factoren een rol. Onder andere leeftijd, geslacht en leefstijl zijn bepalend voor de hoeveelheid ijzer die men nodig heeft.

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben over het algemeen meer ijzer in hun voeding nodig dan andere bevolkingsgroepen. Dit komt doordat zij tijdens hun menstruatie ijzer kunnen verliezen. Het bloedverlies dat gepaard gaat met de menstruatie kan leiden tot een afname van de ijzervoorraad in het lichaam. Daarom is het belangrijk dat vrouwen in deze leeftijdscategorie voldoende ijzer binnenkrijgen Meisjes die beginnen met menstrueren hebben dan ook een verhoogde behoefte aan ijzer ten opzichte van jongens van dezelfde leeftijd.

Zwangerschap en ijzer

Ook zwangere vrouwen hebben een verhoogde behoefte aan ijzer. Het mineraal draagt namelijk bij aan de ontwikkeling van de placenta en de baby. Omdat het lichaam tijdens de zwangerschap meer ijzer verbruikt, heeft het meer ijzer uit voeding nodig.

Borstvoeding en ijzer

Tijdens het geven van borstvoeding geven vrouwen ijzer mee aan hun baby. Je verliest dus meer ijzer. Om een gezonde voorraad ijzer in het lichaam te houden, heeft je lichaam meer ijzer uit voeding nodig.

ADH ijzer

In de tabel wordt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van ijzer per leeftijd of levensfase en geslacht weergegeven.

Leeftijd of levensfaseVrouwen: ADH (milligram)Mannen: ADH (milligram)
0,5 – 5 jaar8 mg8 mg
6 – 8 jaar9 mg9 mg
9 – 13 jaar11 mg11 mg
14 – 18 jaar15 mg11 mg
19 – 50 jaar16 mg11 mg
Ouder dan 50 jaar11 mg11 mg
Zwangere vrouwen*
Vrouwen die borstvoeding geven15 mg
Vrouwen na de overgang11 mg
* Zwangere vrouwen kunnen een hogere behoefte aan ijzer hebben dan vrouwen die niet zwanger zijn. Er is echter niet bekend hoeveel ijzer ze precies nodig hebben.