“Verkrijgbaar bij Etos en Holland&Barrett”

WAT IS IJZER? WANNEER HEEFT U IJZER TEKORT? WAT ZIJN DE SYMPTOMEN?

IJzer is een mineraal. Het komt voor in voeding in twee varianten: heemijzer en non-heemijzer. Non-heemijzer komt voor in zowel dierlijk, als plantaardig voedsel. Heemijzer krijg je alleen binnen via dierlijk voedsel. We krijgen gemiddeld meer non-heemijzer dan heemijzer binnen. Maar het lichaam neemt een groter deel heemijzer op uit voeding dan non-heemijzer. Het mooie aan het mineraal ijzer is dat je lichaam automatisch meer opneemt als de voorraad in je lichaam afneemt. De standaard voorraad ijzer in je lichaam is 3 tot 4 gram.

Wat doet ijzer?

IJzer helpt bij de aanmaak van hemoglobine. Hemoglobine is een onderdeel van rode bloedcellen, die zuurstof door het lichaam vervoeren. Daarnaast draagt het bij aan de productie van energie in onze cellen. Als je lichaam de juiste voorraad ijzer heeft dan heb je meer energie, concentratie, weerstand en uithoudingsvermogen. Bij kinderen draagt ijzer bij aan de ontwikkeling van de cognitieve functies.

Wat zijn de symptomen van een ijzertekort?

Bij een ijzertekort loop je risico op ijzergebreksanemie, waarbij er minder rode bloedcellen worden aangemaakt en je organen en weefsels minder zuurstof krijgen dan normaal. Symptomen zijn vermoeidheid, weinig energie, kortademigheid, hartkloppingen, bleekheid en soms hoofdpijn, oorsuizen, een veranderde smaak, jeuk en moeite met slikken. Als er niets aan wordt gedaan, kan een tekort je immuunsysteem verzwakken.

Wat gebeurt er bij een laag ijzergehalte?

Lagere ijzerwaarden kunnen zorgen voor een mistig gevoel in je hoofd, buikklachten en problemen met lichaamstemperatuur. Volgens een Amerikaanse studie haalden vrouwelijke studenten met een slechte conditie en ijzergebrek lagere cijfers dan vrouwen met een betere conditie en normale ijzerwaarden. Een ander Amerikaans onderzoek onder ruim 300.000 volwassenen van 21 tot 90 jaar bracht ijzergebreksanemie in verband met gehoorverlies.

Hoeveel ijzer heb je per dag nodig?

De ijzerbehoefte per dag is afhankelijk van onder andere leeftijd en geslacht.

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben meer ijzer in hun voeding nodig. Tijdens de menstruatie kunnen vrouwen namelijk ijzer verliezen. Meisjes die beginnen met menstrueren hebben daarom een verhoogde behoefte aan ijzer ten opzichte van jongens van dezelfde leeftijd.

Zwangerschap en ijzer

Ook zwangere vrouwen hebben een verhoogde behoefte aan ijzer. Het mineraal draagt namelijk bij aan de ontwikkeling van de placenta en de baby. Omdat het lichaam tijdens de zwangerschap meer ijzer verbruikt, heeft het meer ijzer uit voeding nodig.

Borstvoeding en ijzer

Tijdens het geven van borstvoeding geven vrouwen ijzer mee aan hun baby. Je verliest dus meer ijzer. Om een gezonde voorraad ijzer in het lichaam te houden, heeft je lichaam meer ijzer uit voeding nodig.

ADH ijzer

In de tabel wordt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van ijzer per leeftijd of levensfase en geslacht weergegeven.

Leeftijd of levensfaseVrouwen: ADH (milligram)Mannen: ADH (milligram)
0,5 – 5 jaar8 mg8 mg
6 – 8 jaar9 mg9 mg
9 – 13 jaar11 mg11 mg
14 – 18 jaar15 mg11 mg
19 – 50 jaar16 mg11 mg
Ouder dan 50 jaar11 mg11 mg
Zwangere vrouwen*
Vrouwen die borstvoeding geven15 mg
Vrouwen na de overgang11 mg
* Zwangere vrouwen kunnen een hogere behoefte aan ijzer hebben dan vrouwen die niet zwanger zijn. Er is echter niet bekend hoeveel ijzer ze precies nodig hebben.